A DK 50 ezer forintot fizettetne a kormánnyal minden nyugdíjasnak

A DK 50 ezer forintot fizettetne a kormánnyal minden nyugdíjasnak

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy minden nyugdíjasnak azonnal fizessen ötvenezer forint nyugdíjkiegészítést – hangzott el Varju László, a párt alelnökének pénteki online sajtótájékoztatóján.

A DK alelnöke azt is mondta, még ez az intézkedés is csak tűzoltásra alkalmas, ezért hosszú távon a nyugdíjak bérekhez való kötésére, még hosszabb távon pedig az európai minimálnyugdíj bevezetésére van szükség.

A kissé populistának ható asztalra csapást Varju azzal indokolta, hogy a Globális Nyugdíjindex 44 országot vizsgált és a felmérésben Magyarország a 33. helyen végzett,

Magyarországnál Európában csak Görögország és Lettország teljesített rosszabbul a nyugdíjak tekintetében.

A DK-s úgy fogalmazott: a kormány „gyakorlatilag egyetlen forint segítséget sem adott” az időseknek a válság kezdete óta és úgy tűnik, hogy „nem is akar adni” idén. Hozzátette, a jövő évre vonatkozó ígéretek nem segítenek azokon, akik már most sem tudnak bevásárolni.

Magyarországon egyébként rengetegen tengődnek olyan nevetséges összegű nyugdíjból, amit még leírni is rossz: az Mfor.hu korábbi cikke szerint

  • közel 18 ezer ember részesül 28 500 forint alatti ellátásban,
  • közel 30 ezren 28 500-49 999 forint közötti pénzt kapnak havonta, valamint
  • félmilliónál több azok száma, akiknek 50-99 ezer forintot visz a postás.
Ezek is érdekelhetnek