Megszólalt a határzárról Gulyás Gergely

Az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 28-án.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 28-án. Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől

– közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A szeptember elején berobbant járvány mostanra stagnál, 600-1000 közötti minimális fertőzésszámmal, állapította meg a kormány a tegnapi kormányülésen.

Gulyás Gergely arról is beszélt, az eddig meghozott szabályokat továbbra is be kell tartani. Kulcsfontosságúnak nevezte a maszkhasználatot. Hozzátette: megkezdődött az iskolákban a testhőmérséklet mérése, a kórházakban és az idősotthonokban fenntartják a látogatási tilalmat és rendelkezésre fog állni az influenza elleni oltás is.

Elhangzott, hogy a kórházi kapacitások adottak ahhoz, hogy 1 körüli értékre szorítsák le a vírus reprodukciós számát, magyarán hogy egy ember potenciálisan csak egy másik embernek adhassa tovább a fertőzést.

Közölte, a kormány célja, amelyet a nemzeti konzultáció is megalapoz, hogy az ország továbbra is működképes maradjon. Elmondta, 4,5 millió felett van a foglalkoztatottság; a kormány ezért szerinte be tudta tartani azt az ígéretét, miszerint amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyit hoznak létre.

Kapcsolódó hírek