5,6 milliárd forintot ad a kormány a külügy egyik cégének és alapítványának

Soha nem volt égetőbb „tranzakciós és vagyonhasznosítási feladatokat” ellátni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Anze Logar szlovén külügyminiszterrel közösen a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott sajtótájékoztatón 2020. május 28-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Anze Logar szlovén külügyminiszterrel közösen a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott sajtótájékoztatón 2020. május 28-án. Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium

Az Mfor.hu vette észre a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben, hogy 5 milliárd forint tőkeemelést kap a magyar adófizetőktől a Külügyminisztérium alá tartozó MANEVI Zrt., melyet eddig sem került el a pénz: egy korábbi állami injekciónak köszönhetően is már 10,5 milliárd forint fölött volt a saját tőkéje.

A társaság nemesfém tárgyak, termékek hitelesítésével és nemesfémtartalmuk tanúsításával foglalkozott, jelenleg viszont a külügy különféle projektjeinek előkészítse és végrehajtása a fő profil, melynek keretében „tranzakciós és vagyonhasznosítási feladatokat” lát el.

A szintén a külügyhöz tartozó, idén nyáron megalapított, külföldi ingatlanok felvásárlására feljogosított Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványhoz is gurul 600 millió forint. A pénzosztást itt a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célok hatékony megvalósításával indokolták.

Kapcsolódó hírek