Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Szijjártó fontos bejelentést tett a határzárról

És megerősítette, hogy a V4-országok között máshogy terjed a vírus.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a nemzetközi atomenergiai konferencián Bécsben 2020. február 10-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a nemzetközi atomenergiai konferencián Bécsben 2020. február 10-én. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

„A határainkon a belépésekre vonatkozó korlátozó intézkedések fennmaradnak, tekintettel arra, hogy a vírus utánpótlását el kívánjuk vágni”

– magyarázta a lengyel külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, egy percig sem zavartatva magát amiatt, hogy nagyjából augusztus közepe óta Magyarországon belül terjedt a koronavírus, olyanok körében is, akik soha nem jártak külföldön.

A magyar külügyminiszter az ATV azon kérdésére, hogy október 1-től is fennmarad-e a határzár, azt is mondta:

“Láthatjuk, hogy az új napi esetek száma Európa-szerte növekszik. Ez alól sajnos nem képeznek kivételt a térségbeli vagy éppen szomszédos országok sem. Mi úgy ítéljük meg, hogy a határainkon korábban életbe léptetett korlátozó intézkedések feloldása a járványügyi helyzet romlásához vezetne, és ez ellentétes azzal a célunkkal, amely úgy szól, hogy Magyarországnak működnie kell.”

A csatorna a V4-es országok polgárainak könnyített beutazására is rákérdezett, megemlítve, hogy ezt az EU is kifogásolta. Szijjártó válasza szerint a visegrádi országok bizonyos szempontból kivételt jelentenek, a világjárvány eddigi kezelése során a legszorosabban velük működött együtt Magyarország.

„Tehát a legjobb információkkal arról rendelkezünk – Magyarországon kívül természetesen –, hogy ott milyen a helyzet, mit tesznek, a kormányzati intézkedéseknek pedig mik a hatásai. Így természetes, hogy a visegrádi országokra más, egy kicsivel talán enyhébb szabályozás vonatkozik”

– mesélte.