Menczer Tamás: úgy látszik, Szijjártó még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok

Üzent azoknak, akik kiszivárogtatták, hogy a külügy újabban listázza a külföldre látogató magyar újságírókat.

Menczer Tamás: úgy látszik, Szijjártó még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok
Fotó: Facebook/Menczer Tamás

„Úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok”

– mondta Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában annak kapcsán, hogy a minap eljutott egy levél a Telexhez, mely szerint a minisztérium uniós nagykövetségeknél érdeklődött, hogy a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások.

Az újságírókat példátlan módon listázó külügy utasítása arra is kíváncsi volt, hogy amennyiben igen, „mikor történtek az utazások, milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A putyini módszereket idéző akció Menczer szerint azonban nem számít az újságírók listázásának, mert az inkább „politikai ügy”.

„Azt láttuk, nyilvános adatokból, hogy egyes Soros-szervezetek, például a Transparency International szervez érzékenyítő kurzusokat. Szakmai utak, hogy oda ne rohanjak. És itt együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek is”

– magyarázta az államtitkár, hozzátéve, politikai ügynek tekinti, ha Soros György finanszíroz „médiakurzusokat baloldali újságíróknak”.

Ezek is érdekelhetnek