Bűnügy

Agyonszúrtak egy pultos nőt Mezőberényben nem sokkal ezelőtt

Belföld

Azonnal lemondott Orbán minisztere a tegnapi csúfos kudarcuk után

Belföld

Sorban szavaznak az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul

Fontos döntést tett közzé Müller Cecília és Kásler Miklós

Mostantól a háziorvos is koronavírus-fertőzöttnek minősítheti a beteget.

Olaszországból hazatért utas testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én.
Olaszországból hazatért utas testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 444.hu vette észre, hogy hétfőn új eljárásrendet adott ki Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, mely szerint ezentúl

PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos a koronavírus-fertőzést.

Az új eljárásrend szerint mindegy, hogyan diagnosztizálják a fertőzöttet, az esetet jelenteni kell a központnak,

de míg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét (a beteg gyógyult vagy meghalt), illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, a csak tünetek alapján diagnosztizáltakról ezt már nem kell jelenteni.

A csak tüneteik alapján diagnosztizáltak, az ún. „gyanús”, vagy valószínűsített fertőzöttek esetén a beteg otthoni elkülönítésére a háziorvos utasít, hatósági intézkedésre csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetén van mód – írja a cikk. PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, amennyiben a páciens tüneteket mutat és ezen felül koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend arról is rendelkezik, hogy az egészségügyi ellátásban el kell különíteni a gyanús vagy igazoltan fertőzött fekvőbetegeket a többiektől, illetve külön rendelkeztek arról, hogy az igazoltan fertőzött, tünetes betegeket különítsék el a csak valószínűleg fertőzött, illetve igazoltan fertőzött, de tünetmentes betegektől – akiket viszont egymástól nem muszáj elkülöníteni. Ezen felül előírás, hogy a várókban biztosítsanak egy méter távolságot a várakozó betegek között, és ne rakjanak ki a várókba olvasnivalót vagy gyerekjátékokat.

Az új eljárásrend is előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a PCR-tesztelést kötelezően csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel – olvasható a cikkben.

Ez is érdekelhet: Különleges maszkot vitt Orbán Viktornak a DK

Kapcsolódó hírek

Újraszámolták a szavazatokat, eldőlt Budapest sorsa

Betonszállítóval ütközött egy autó az M0-son Maglódnál, tűzoltók, mentők a helyszínen

Müller Cecília fontos bejelentést tett, kórházi látogatási tilalom jöhet

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Müller Cecília fontos bejelentést tett a vírusról

Müller Cecíliához kerül a gyógyszerpiac felügyelete

Müller Cecília szankciókat is bevezetne a szűrővizsgálatokat elbliccelőkkel szemben

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!