Meghalt 4 beteg, és 484 újabb koronavírus-fertőzöttet írtak be vasárnapra

Mentőápoló védőfelszerelést vesz fel az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én.
Mentőápoló védőfelszerelést vesz fel az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Vasárnap reggelre elhunyt négy krónikus beteg a koronavírussal összefüggésben, azonban a szombati 916-os számhoz képest ezúttal „csak” majdnem feleannyi, 484 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést.

A koronavirus.gov.hu kormányzati oldal összesítése szerint ezzel 12 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 637 fő, 4069-en pedig már meggyógyultak a betegségből.

Az aktív fertőzöttek száma 7603 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az M1 propagandacsatornán közel félórás „interjúban” beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány második hullámának védekezését a nemzeti konzultáció állítólagos eredménye fogja meghatározni, mellyel „az emberek kijelölték a védekezés irányát”, ami pedig az, hogy „az országnak működnie kell”. Így például amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma, fel sem merül az iskolák bezárása.

Szankciókról is döntött ugyanakkor a kormány: ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is kap büntetést, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.

Kapcsolódó hírek