Orbán bejelentette, hogy az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának kezelésére

Október elsejétől kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés az iskolában.

Orbán bejelentette, hogy az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának kezelésére

Az egészségügy felkészült a koronavírus-járvány következő hullámának kezelésére – magyarázta Orbán Viktor szombat reggel a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Nem béníthat meg bennünket újra a vírus – üzente a fertőzésnek a miniszterelnök, miután az operatív törzzsel az egészségügyi védekezést áttekintette. Arról is beszélt, több mint tízezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek „rendben vannak”, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre.

Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a koronavírust

– ígérte meg a kormányfő.

A videóban Orbán Viktor azt is mondta, a szerdai kormányülésre készítettek elő jónéhány döntést. Szeretnék kikényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt, amelyet a maszkviselésre, a boltok látogatására, közlekedési eszközök használatára kidolgoztak, érvényesíteni is tudják.

A kormányfő tájékoztatása szerint az iskolákat tudják üzemeltetni, három iskolát és tizenhat óvodát kellett eddig bezárni, a többi helyen az oktatás „többé-kevésbé megszokott rendben zajlik”. Hozzátette:

október elsejétől az iskolába belépéskor lesz kötelező testhőmérséklet-mérés is.

Bejelentette: a kormány közel áll ahhoz, hogy a tesztek hatósági árát meg tudják határozni. A tesztek hatósági árasak lesznek, hogy pontosan hány forint, arról a szerdai kormányülésen döntenek majd – mondta. Közölte: az influenza elleni védőoltást, amit önkéntesen lehet kérni, ingyenessé tudják tenni az egész országban.

A miniszterelnök az operatív törzs ülése után gazdasági kabinet tagjaival folytat megbeszélést, „mert a védekezés egyik célja, hogy mentsük az emberéletet, a másik pedig, hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetnek