Belföld

Visszavonul a népszerű fideszes, nem indul a kerületi polgármesteri címért

Belföld

Magyar Péter: nem jött be a megafonos lejáratás, „készülnek a hamisított rendőri jelentések”

Belföld

Kitálalt a Novák Katalin kegyelmi botrányát kirobbantó ügyvéd

Újabb orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter

Egy Kreml-közeli szervezet korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt.

RövidenRöviden
Újabb orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter

Orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter – jelentette be egymástól függetlenül kiadott közleményben a két vállalat helyi idő szerint kedden. Mindkét cég azt közölte, hogy a manipulatívnak ítélt fiókok és bejegyzések főként feltételezett demokrata párti szavazókat vett célba.

A Facebook tizenhárom fiókot és hozzájuk kapcsolódóan több oldalt szüntetett meg. Ezek korábban valamennyien egy, Kremlhez közeli szervezethez, az Internet Research Agency-hez voltak köthetőek.

A szervezet korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt.

A 2016-os elnökválasztási kampány idején elsősorban Hillary Clintont, a demokraták akkori elnökjelöltjét lejárató bejegyzéseket tettek közzé.

A Facebook szerint a mostani álinformációkra – noha jórészt az amerikai közvéleményt célozzák – elsősorban nem az Egyesült Államokban, hanem az arab országokban „vevők” a felhasználók. Az eltávolított fiókoknak 14 ezer követőjük volt, de közülük csak nagyjából 200 volt az amerikai felhasználó. Az arab nyelven publikáló fiókok elsősorban a nyugati országok által a Közel-Keleten elkövetett emberi jogsértésekről, korrupcióról és általában is a térségbeli helyzetről tettek közzé bejegyzéseket. Sok ilyen Faceboook-oldalon támadják Emmanuel Macron francia államfőt, továbbá Párizs afrikai szerepvállalását.

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági szabályaiért felelős igazgató kedden San Franciscóban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy az eltávolított fiókok feltételezett működtetői „jelentős mértékű beruházásokat eszközöltek álprofilok létrehozásába, fiókokat regisztráltak, fotókat tettek közzé, azt a látszatot keltve, hogy valós személyekről van szó”. Hozzáfűzte, hogy „sokkal kifinomultabb technikával dolgoznak, így a korábbinál nehezebben lehet beazonosítani őket”. Megjegyezte azt is, hogy nemcsak külföldi, hanem amerikai működtetői is voltak az álprofiloknak.

A Twitter öt fiók felfüggesztését jelentette be – mint közleményében írta – „olyan manipulációk miatt, amelyeket megbízható források szerint az orosz államhoz köthető szereplők működtetnek”. A mikroblog-szolgáltató megnevezte az egyik fiókot is: a PeaceDatát, amely független médiumként jeleníti meg magát az interneten.

A PeaceData szintén elsősorban amerikai baloldali csoportokat vett célkeresztjébe, bár más országok – például Algéria vagy Egyiptom – történéseivel is gyakran foglalkozik.

Ez is érdekelhet

A Yettel is odavág az ügyfeleknek: durva tarifaemelés jön márciustól, mutatjuk

Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebook-felhasználókról

Megint változik a Facebook és az Instagram, ez történik az üzeneteinkkel

Már sajátjai is nyírják Trumpot: a Republikánus Pártnak „jobb ajánlattal” kell előállnia

Orbán Viktorral riogatják Donald Trump szavazóit

Csalók most a Microsoft nevében telefonálnak, ezt kell tenni, ha téged is felhívnak