Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Újabb orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter

Egy Kreml-közeli szervezet korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt.

Újabb orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter

Orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter – jelentette be egymástól függetlenül kiadott közleményben a két vállalat helyi idő szerint kedden. Mindkét cég azt közölte, hogy a manipulatívnak ítélt fiókok és bejegyzések főként feltételezett demokrata párti szavazókat vett célba.

A Facebook tizenhárom fiókot és hozzájuk kapcsolódóan több oldalt szüntetett meg. Ezek korábban valamennyien egy, Kremlhez közeli szervezethez, az Internet Research Agency-hez voltak köthetőek.

A szervezet korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt.

A 2016-os elnökválasztási kampány idején elsősorban Hillary Clintont, a demokraták akkori elnökjelöltjét lejárató bejegyzéseket tettek közzé.

A Facebook szerint a mostani álinformációkra – noha jórészt az amerikai közvéleményt célozzák – elsősorban nem az Egyesült Államokban, hanem az arab országokban „vevők” a felhasználók. Az eltávolított fiókoknak 14 ezer követőjük volt, de közülük csak nagyjából 200 volt az amerikai felhasználó. Az arab nyelven publikáló fiókok elsősorban a nyugati országok által a Közel-Keleten elkövetett emberi jogsértésekről, korrupcióról és általában is a térségbeli helyzetről tettek közzé bejegyzéseket. Sok ilyen Faceboook-oldalon támadják Emmanuel Macron francia államfőt, továbbá Párizs afrikai szerepvállalását.

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági szabályaiért felelős igazgató kedden San Franciscóban tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy az eltávolított fiókok feltételezett működtetői „jelentős mértékű beruházásokat eszközöltek álprofilok létrehozásába, fiókokat regisztráltak, fotókat tettek közzé, azt a látszatot keltve, hogy valós személyekről van szó”. Hozzáfűzte, hogy „sokkal kifinomultabb technikával dolgoznak, így a korábbinál nehezebben lehet beazonosítani őket”. Megjegyezte azt is, hogy nemcsak külföldi, hanem amerikai működtetői is voltak az álprofiloknak.

A Twitter öt fiók felfüggesztését jelentette be – mint közleményében írta – „olyan manipulációk miatt, amelyeket megbízható források szerint az orosz államhoz köthető szereplők működtetnek”. A mikroblog-szolgáltató megnevezte az egyik fiókot is: a PeaceDatát, amely független médiumként jeleníti meg magát az interneten.

A PeaceData szintén elsősorban amerikai baloldali csoportokat vett célkeresztjébe, bár más országok – például Algéria vagy Egyiptom – történéseivel is gyakran foglalkozik.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül

Gázolt az M2-es metró

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát