Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Merkely Béla: külföldön nyaraló magyarok százezrei robbantották be a második hullámot

Mindig a fiatalok az okai mindennek, véletlenül sem a példamutatásból ismét megbukott politikusok.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Nem lett volna rizikós nyáron esküvőt tartani, ha betartottuk volna a szabályokat, nem lett volna rizikós, ha a fiatalok a Balatonon vagy Horvátországban nem vettek volna részt több ezres bulikban, ahol egymástól kettő centiméterre tartózkodtak, és hordtak volna maszkot”

– mondta vasárnap az RTL Híradónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora annak kapcsán, hogy szombaton rekordszámú, 292 új fertőzöttet regisztráltak.

A rektor szeptember második felére, az iskolakezdéstől várta a járványbummot. Ehelyett most éljük ennek a napjait, mint fogalmazott,

„vélhetően százezrek külföldön nyaraltak, hozzájárulva, hogy a második hullám 3-4 héttel korábban kezdődjön, mint ahogy szerettük volna”.

Merkely Béla rámutatott, július közepétől megnövekedtek a külföldről behurcolt esetek száma, a magyar lakosság jelentős része külföldön nyaralt, nem elhanyagolható számban Horvátországban, mely zöld volt ugyan, de folyamatosan nőttek az esetszámok. Úgy véli, az idei évet ki lehetett volna bírni külföldi nyaralás nélkül, de sokaknak ezt nem sikerült betartani.

A magyar fertőzések ilyen mértékű növekedését a horvátországi nyaralás okozta, ezt tetőzte, hogy a Balatonon rengetegen voltak augusztus végén, a hosszú hétvégén

– hangsúlyozta. Megemlítette, az igazolt esetek száma nem fedi le a tényleges esetszámokat, a vírus már itt Magyarországon cirkulál.

Úgy látja, az egyetlen, optimizmusra okot adó tényező az, hogy a betegek 25-30 évesek, nem került be a vírus az idősebb korosztályba, kórházba, idősotthonokba, azért ilyen alacsony a halálozás, mert makkegészséges fiatalok kapták el.

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Magyar Péter bejelentette az EP-választási jelöltjeit

Ez a KDNP-s férfi szeretne mondani valamit Önnek a termékenységtudatosságról

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből