Orbán megszólalt a fehérorosz helyzetről, de csak az EU geostratégiája jutott róla eszébe

Orbán Viktor kormányfő (b) a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én.
Orbán Viktor kormányfő (b) a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán „karakán, erős ember” Viktor a szerda délelőtti V4-egyeztetésen kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett, de továbbra sem ítélte el világosan nagy haverja, Európa „utolsó” diktátorának gyilkos ámokfutását.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a tanácskozások után az MTI-nek azt magyarázta: a magyar miniszterelnök az egyeztetést követő rendkívüli EU-csúcson katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott.

A magyar miniszterelnök világossá tette, hogy Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van; a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja.

Hogy Magyarországnak mi a saját álláspontja, van-e egyáltalán, szabad-e róla tudni, arról Havasi nem (sem) tájékoztatott.

Az Európai Tanács rendkívüli videokonferenciáján Orbán Viktor legendás maszatolásáról tanúbizonyságot téve arra szólított fel, hogy a fehérorosz válság után kialakult helyzetben az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostratégiai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell.

Kapcsolódó hírek