Eldőlt, mind a 106 választókerületben közös jelöltet állít az ellenzék

Megkezdték az egyeztetéseket a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésről.

Az ellenzéki pártok demonstrációja Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján.
Az ellenzéki pártok demonstrációja Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Fotó: MTI/Mónus Márton

Közös program készül, és mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indítanak az ellenzéki pártok a Fidesz ellen 2022-ben.

  • A DK,
  • a Jobbik,
  • az LMP,
  • az MSZP,
  • a Momentum
  • és a Párbeszéd

által közösen jegyzett közleményben tudatták: győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében. Azt is írták:

„az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát”, csütörtökön megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésről.

A pártelnökök megállapodtak, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.

Az ellenzéki pártok vezetői döntöttek arról is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László lesz a közös összellenzéki jelölt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt fideszes Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek a választók. Ha a jobbikos Bíró László győz, formálisan megtörheti a fideszes kétharmadot.

Kapcsolódó hírek