David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter kezet fog a légvédelmi rakétarendszer vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása előtt Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én.

Magyarország egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól

A honvédelmi miniszter szerint ez most nagyon kell a magyar emberek védelméhez.

Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség – a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten.

A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System – NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: céljuk, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja. A miniszter azt mondta: a légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd.

David Cornstein kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO- kompatibilis, több más ország is ezt használja – tette hozzá.

Kiemelt kép: David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter kezet fog a légvédelmi rakétarendszer vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása előtt Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Kapcsolódó hírek