Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Egy felmérés szerint a magyarok 55%-a kérné a koronavírus elleni vakcinát

Egy felmérés szerint a magyarok 55%-a kérné a koronavírus elleni vakcinát
Fotó: Pixabay

Országos reprezentatív kutatást végeztetett az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a koronavírus elleni védőoltásra fókuszálva, melynek alapján a megkérdezettek 32 százaléka abban bízik, hogy egy éven belül elérhető lesz mindenki számára a koronavírus elleni vakcina az országban. 50 százalék szerint egy év múlva, 16 százalék szerint pedig két év múlva vagy később lesz védőoltás. A megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka gondolja úgy, hogy nem lesz vakcina egyáltalán.

A kutatást összegző közleményből kiderült az is, hogy

a lakosság 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának a vakcinát.

A kutatás azt is felmérte, hogy milyen gyakran kapnak az emberek nem kötelező védőoltásokat, és melyek a leggyakoribbak ezek közül. A magyarok többsége (64 százaléka) még nem adatott be magának nem kötelező védőoltást.

Kimagaslóan a leggyakoribb az influenza elleni (29 százalék), amelyet a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni (9 százalék) és a járványos agyhártyagyulladás elleni (4 százalék) védőoltás követ a listán.

Azok körében, akik élnek a nem kötelező védőoltásokkal, legjellemzőbb az éves gyakoriság (44 százalék), és csak 5 százalék jelezte az évente többszöri alkalmazást. Az emberek harmada (33 százalék) öt évnél is ritkábban, 12 százaléka kétévente, 7 százaléka pedig ötévente adat be magának nem kötelezően előírt vakcinát.