Nagyon nő a 40 év alatti koronavírus-fertőzöttek aránya

Júliusban már az aktívabb korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen mentő méri egy vezető hőmérsékletét a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én.
A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen mentő méri egy vezető hőmérsékletét a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én. Fotó: MTI/Varga György

A Semmelweis Egyetem friss elemzése szerint júliusban a Magyarországon regisztrált fertőzöttek

44 százaléka a 40 év alatti korosztályból került ki, és az esetek jelentős része köthető volt külföldi utazáshoz.

Az országos adatok alapján végzett kimutatásban azt írták, júniusban az intézményi fertőzések felszámolásával a 60+ korosztály körében jelentősen csökkent a fertőzések száma, júliusban pedig már csak 63 fertőzöttet észleltek ebből a korosztályból. Ez mindössze 17 százalékos arány az összes fertőzött közül.

Ezzel szemben a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik, júliusban már az aktívabb korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát.

A kutatás hangsúlyozza, a fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, kollégájukkal, aki külföldi utazásból tért haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus. Megjegyezték azt is, hogy a fiatalabbak betegséglefolyása jellemzően kedvezőbb, és bár az ő szervezetüket is megviseli a vírus, ritkábban van szükségük kórházi ellátásra.

Kapcsolódó hírek