Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

80 milliárdot bukik az állam az elmaradt fesztiválok miatt

80 milliárdot bukik az állam az elmaradt fesztiválok miatt
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A kulturális veszteség mellett a fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést is okoz az államkasszának

mondta a Világgazdaságnak Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke annak kapcsán, hogy múlt héten kiderült, augusztus 15. után sem tarthatóak meg az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények, emiatt pedig az idei nagy fesztiválok 80 százaléka biztosan elmarad.

Márta megjegyezte, a fesztiválipar 37 ezer embert foglalkoztat közvetlenül, közvetetten pedig 370 ezret. Nem csak az előadó- és alkotóművészek érdekeltek a szektorban, rengetegen dolgoznak az infrastruktúrán, a technikai háttéren, a marketingen, plusz a kapcsolódó vendéglátást is meg kell említeni, mely rengeteg bevételt jelent alapesetben a turizmusnak.

Az elnök beszélt arról is, hogy a korlátozás a művészeti, közösségi, népművészeti, hagyományőrző és gasztrokulturális rendezvényeket is rosszul érinti. Úgy véli, a fesztiválszezonnak nyár végén, ősz elején vége van, így az esetleges későbbi feloldások sokat nem tudnak javítani a helyzeten. Hozzátette,

gazdasági szempontból a korlátozások tragikusan hatnak a fesztiválokra, és közép-, valamint hosszú távon is nagyon súlyosan érintik az ágazatot.

Márta István úgy látja, hogy járulék-, bér- és rezsitámogatásra lenne szüksége a szektornak a károk mérsékléséhez, valamint szükség lenne a jövőben arra, hogy a belépőjegyeket 5 százalékos áfakulccsal értékesíthessék.