Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Közel 236 milliót vert el a kormány a nyugdíjasoknak küldött propagandalap postázására

Közel 236 milliót vert el a kormány a nyugdíjasoknak küldött propagandalap postázására
Fotó: Facebook/Fidesz

Közadatigénylést nyújtott be a Magyar Hang annak érdekében, hogy kiderítse, mennyibe kerül a kormány nyugdíjasoknak szánt legújabb fejtágító kiadványa, a Jókor, melynek indulását még június közepén jelentette be Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

A Magyar Államkincstár azt közölte, hogy a kiadványok csomagolására, a postai feladás előkészítésére és a kézbesítésre példányonként 110,77 forintot fizetnek. Ennek alapján, és tekintve, hogy a korábbi közlések szerint a lap 2 millió 130 ezer példányban jelenik meg,

az első szám postázása közel 236 millió forintba került az államkincstárnak.

Kiderült az is, hogy a 16 oldalas, „hiteles tájékoztató kiadványnak” szánt újság tartalmát – melynek első számában Orbán Viktor köszöntötte a szépkorúakat – nem a MÁK állítja elő, ő csupán kiadója a lapnak, azt

a Rogán Antal vezetése alatt álló, a nemzeti konzultációkért is felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda rendelte meg.

A Magyar Hang a MÁK és a kabinetiroda szerződésére hivatkozva azt is írja, a Miniszterelnöki Kabinetiroda bír a konzorcium által készített tartalmak („kreatívok”) jogaival. Megjegyzik, a marketingszakmában a „kreatív” fogalma alatt lényegében az összes termékként használt szöveget, képet, grafikát és egyéb tartalmi elemeket szokás érteni. Vagyis a kiadvány kreatívjait a Miniszterelnöki Kabinetiroda készíttette elő, és ingyenesen adta át a lapot kiadó államkincstár részére.

A Magyar Hang érdeklődött a cikkek szerzőinek bére, valamint a szerkesztés, az előállítás és a nyomda költségeire vonatkozóan is, mire azt közölték, hogy ezeket az adatokat nem az államkincstár kezeli.

A közadatigénylés során viszont az legalább kiderült, hogy a Jókor tartalmáért háromtagú szerkesztőbizottság felel. A grémium elnöke Mészáros József, az államkincstár elnöke, rajta kívül Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára és Nyitrai Zsolt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a bizottság tagja.

Ha valaki pedig esetleg lamentált volna azon, hogy propagandakiadványról van-e szó, az jó, ha tudja, hogy az újság utolsó oldalán egy űrlap található, melyet kapcsolattartás céljából lehet elküldeni – dobpergés – a Miniszterelnöki Kabinetirodának címezve.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt