Felhőszakadás veszélye miatt több megyében másodfokú riasztásokat adtak ki

Rövid idő alatt 50 milliméternyinél is több csapadék hullhat.

Személyautó halad a nyíregyházi Szegfű utcában 2020. június 26-án éjjel.
Személyautó halad a nyíregyházi Szegfű utcában 2020. június 26-án éjjel. Fotó: MTI/Balázs Attila

Több megyében másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás veszélye miatt csütörtök délben az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban

az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternyinél több csapadék hullhat.

Veszélyjelzésük szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyére másodfokú riasztás van érvényben, míg több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett az egész országban a zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

felhoszakadas

Azt írták: „labilis légtömeg van az ország felett”. Jellemzően a déli, délnyugati megyékben és a középső országrészben lehetnek elszórtan zivatarok, de kevesebb helyen más országrészekben (északnyugat, északkelet) is várható zivatar. A nyugatról kelet felé áthelyeződő csapadékgócokból helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméternyi csapadék hullhat.

A délutáni, esti órákban az ország déli felében egy-egy intenzív zivatar is valószínű, azokhoz lokálisan 40-50 milliméternyi csapadék, óránkénti 70-85 kilométeres szélroham és jégeső is társulhat.

Pénteken főként a nap második felében nyugat felől érkezik egy csapadéktömb, amelyből főképp a Dunántúlon – estétől már a középső országrészben is – várható akár intenzív zivatar, felhőszakadás is. A fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz. Helyenként rövid időn belül akár 50 milliméternyinél több eső is összegyűlhet. A zivatarokat viharos széllökések, jégeső is kísérheti – tették hozzá.

Mindeközben az előrejelzés szerint csütörtökön a hőmérséklet csúcsértéke 26 és 31 Celsius-fok között alakul, késő estére 17 és 23 fok közé hűlhet le a levegő. Pénteken a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19, a legmagasabb hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Kapcsolódó hírek