Orbán Viktor: „Kiharcoltuk”

Bár Orbán nagyon küzdött ellene, a végső költségvetésből nem került ki a jogállamisági feltételrendszer.

Orbán Viktor: „Kiharcoltuk”
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

„Kiharcoltuk” – posztolta Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel a Facebook-oldalán, miután megállapodás született az EU hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási csomagról a maratoni uniós csúcson, ugyanakkor maradt a jogállamisági feltételrendszer a végső paktumban.

Kiharcoltuk // We fought it out!

Posted by Orbán Viktor on Monday, July 20, 2020

Az Index.hu cikke szerint a 2021-27-es költségvetés 1074 milliárd euró lesz, melyhez még egy 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap is társul. Ebből vissza nem térítendő támogatásként 390 milliárd euró megy gazdasági helyreállításra, további 360 milliárd euró hitelt pedig ugyanerre a célra felvehetnek a tagállamok.

A vissza nem térítendő támogatások rendszerébe bekerült egy vészfék, miszerint amennyiben egy tagállam úgy látja, hogy a kedvezményezettek nem megfelelően használják fel a pénzt, szavazást kezdeményezhet a program folytatásáról.

A lap rámutat, bár Orbán Viktor nagyon küzdött ellene, a végső költségvetésből nem került ki a jogállamisági feltételrendszer, csak enyhébben fogalmazták meg.

Az Európai Bizottság javaslatára bevezetendő szankciókat meghatározó szavazási feltételeken is olyan módon változtattak, hogy az politikailag kevésbé kivitelezhető legyen. A mostani az első alkalom, hogy a jogállamisági kritériumrendszerhez kötik a költségvetési kiadásokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az egyezség „nagyon komolyan elköteleződött az EU anyagi érdekének védelme érdekében”.

Amennyiben Európai Bizottság által javasolt új jogállamiság mechanizmus megállapítja, hogy egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel fognak dönteni a szankciókról

– tette hozzá.

A közel maratoni tanácskozáson elfogadott büdzsére rá kell bólintania az Európai Parlamentnek, plusz az ehhez kapcsolódó befizetéseket a tagállami parlamenteknek is jóvá kell hagynia.

Kapcsolódó hírek