Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Népszava: eltűnt az önkormányzatoknak szánt 200 milliárdos mentőcsomag

Június elején még azzal hitegették a településeket, hogy lesz ilyen, majd váratlanul kivették a jövő évi költségvetésből.

Népszava: eltűnt az önkormányzatoknak szánt 200 milliárdos mentőcsomag
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Kivették a jövő évi költségvetésből az önkormányzatoknak szánt 200 milliárdos hitelkeret lehetőségét, mely a válsághelyzetben megszorult önkormányzatoknak lett volna mentőcsomag, és amit még június elején harangozott be Gulyás Gergely – írja a Népszava.

Az ötlet, hogy legyen egy átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret, ami pótolhatja a helyi iparűzési adóból idén kieső bevételt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) származott, de Schmidt Jenő elnök szerint ők sem kaptak magyarázatot arról, hogy miért vált köddé a lehetőség. Mint mondta,

a keret elég lett volna arra, hogy fél évet nyerjen a szektor, e nélkül viszont a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele nem egyformán, de akkora bajban lesz a következő időszakban, hogy hitelfelvételre szorulhat.

A cikk megjegyzi, elvileg minden település köthet likviditási hitelszerződést valamelyik pénzintézettel saját adóbevételei összegének feléig, de az így felvett hitelt egy éven belül vissza kell fizetni, jelen helyzetben viszont nehéz kalkulálni a tervezett bevételekkel.

Schmidt szerint elsőként ott lehet majd gond, ahol az iparűzési adó túlnyomó többsége egy nagy cégtől jön (pl. Rácalmáson a Hankooktól, Tiszaújvárosban a TVK-tól, Szentkirályon az ásványvizet gyártó cégtől), ezeken a helyeken 30-35 százalékkal biztosan kevesebb lesz a tavalyihoz képest az adóbevétel, miközben a szolidaritási pénzt a 2019-es kiemelkedően jó év vállalati beszámolói alapján vonják.

A TÖOSZ elnöke úgy látja, sok helyen baj lehet a februári és márciusi fizetések kifizetésével, mivel az idén szeptemberben beérkező adóelőleg után csak március 15-e a következő előleg-befizetési határidő, és a kormány december végén egyben utalja át a településeknek a januári és februári bérek előlegét.