Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Gazdaság

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést

A koronavírus-járvány miatti átmeneti emissziócsökkenés is csak halottnak a csók.

RövidenRöviden
Kisgyerek egy szökőkútnál az egri Dobó István téren 2019. június 26-án.
Fotó: MTI/Komka Péter

Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet – derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból.

A kutatók szerint jelenleg 20 százalék az esély arra, hogy a kritikus szint átlépése már a 2024 előtti évek valamelyikében bekövetkezik – írja a BBC. Ugyanakkor a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozásával elkerülhetők lennének a klímaváltozás legsúlyosabb hatásai.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest.

Kutatók szerint a világ átlaghőmérséklete már most több mint 1 Celsius-fokkal növekedett az 1850-es évekhez képest és valószínűleg ezen a szinten is marad a következő öt évben.

Romlottak az esélyek

Korábbi tanulmányok 10 százalékra tették az esélyét az 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés rövid távú bekövetkezésének. A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office kutatói – akik a WMO megbízásából készítették el ezt az új jelentést – rámutattak, hogy ez az esély mostanra megkétszereződött és idővel tovább emelkedik.

A világ bizonyos részein jóval érezhetőbb lesz a melegedés, mint máshol. A kutatók szerint az Északi-sarkvidék például a globális átlagnál valószínűleg kétszer gyorsabban melegszik idén.

A szakemberek előrejelzései szerint továbbá a következő öt évben több vihar lesz Európa nyugati része felett az emelkedő tengervízszint miatt.

Nem lesz hatása a járvány miatti visszaesésnek sem

A jelentés készítésekor a kutatók számításba vették a természet változékonyságát, valamint az emberi tevékenységekből eredő szén-dioxid-kibocsátást, ugyanakkor nem vették figyelembe a koronavírus-járvány miatti emissziócsökkenést.

Petteri Taalas, a világszervezet főtitkára szerint azonban mivel a szén-dioxid nagyon hosszú ideig megmarad a légkörben, ezért az idei kibocsátás-visszaesés miatt várhatóan nem fog csökkeni a globális hőmérséklet-emelkedésért felelős légköri szén-dioxid-koncentráció.

A szakemberek ugyanakkor aláhúzták, hogy ha be is következik az 1,5 Celsius-fokot meghaladó melegedés, attól még nem vesztik érvényüket a párizsi klímaegyezmény célkitűzései, hanem még nagyobb hangsúlyt fog kapni a kibocsátáscsökkentés.

Ez is érdekelhet

Nem, nincs baj, dehogy: kedden 9,6 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál

Történelmi aszály volt tavaly az OMSZ szerint

Barack Obama: Egyre veszélyesebbek az életkörülmények

Szélvihar és 28 fok várható húsvétkor – erre készülj!

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

16 megyére adtak ki veszélyjelzést – 80 km/órás szél, jég és viharok is jöhetnek