Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget Vaszily Miklós

Az Indexre is ráeresztett médiaintéző egy olyan cégben tűnt fel, melybe a felcsúti oligarcha tette a pénzt.

Vaszily Miklós, még a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójaként a V4-országok közszolgálati médiumvezetőinek tanácskozásán Visegrádon, a királyi palotában 2017. november 14-én.
Vaszily Miklós, még a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójaként a V4-országok közszolgálati médiumvezetőinek tanácskozásán Visegrádon, a királyi palotában 2017. november 14-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A G7 rábukkant Vaszily Miklós, a kormányközeli médiastróman nevén egy frissen alapított cégre, melyet egy olyan bizalmi vagyonkezelővel tulajdonol felesben, amely cég Mészáros Lőrinc pénzét forgatja, és a felcsúti milliárdos a kedvezményezettje.

Vaszily Miklós neve azért érdekes, mert a médiaszakembert vásároltatták be nemrég az Index reklámfelületeit értékesítő cégbe is.

A G7 most azt írja, Vaszily májusban alapított Progress Média Hungary Kft. nevű cégét egy olyan céggel közösen hozta létre, amelynek

  • egyik tulajdonosa Tima János, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere,
  • a másik pedig Fedák István, aki a Mészáros Lőrinc érdekkörébe sorolható CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja.

Júniusban aztán Tima és Fedák közös cége eladta a részesedését a Bizalom Vagyonkezelő Kft.-nek (amely – mint a nevéből is látszik – egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő, azaz olyan cég, amely a rábízott vagyont kezeli, úgy, hogy jellemzően nem derül ki, hogy ki adta a pénzt, és ki az egész elrendezés kedvezményezettje).

A G7 nyomozásai szerint a Bizalom Vagyonkezelő Kft.-t sokáig egy személyben egy szekszárdi vállalkozó, Nagy László tulajdonolta, az adás-vétel előtt néhány héttel viszont beszállt a társaságba Tima János, de azóta már túl is adott a részesedésén. Az ennél is izgalmasabb dolog azonban a lap szerint az, hogy

aki az úgynevezett vagyonrendelő, aki a pénzt adja a bizalmi vagyonkezelőnek, és aki a kedvezményezettje, azt úgy hívják, hogy Mészáros Lőrinc.

A G7.hu azt is kiderítette, hogy Mészáros eddig félmilliárdot tett a Bizalom Vagyonkezelő Zrt.-be.

A lap megkereste Kovács Gergelyt, a Progress Media ügyvezetőjét, aki a közmédia és a TV2 csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is ügyvezetője. Kovács azt állította, sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni a Progress Média, és a cég tévéműsor gyártásra készül.