Gazdaság

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter

Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Nagyon megugrott az új koronavírusos fertőzések száma Csehországban

A miniszter szerint ennek ellenére az általános járvány-helyzet javult, ezért nem vonják vissza a lazításokat.

RövidenRöviden
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én.
Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagyon megugrott a hétvégén az új koronavírus-fertőzések napi száma Csehországban: szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám – derült ki az egészségügyi minisztérium vasárnap reggel megjelent hivatalos adataiból.

Az MTI híre szerint Csehországban eddig 11 ezer 306 ember kapta el a betegséget. A betegek több mint hetven százaléka már meggyógyult, a jelenlegi 3277 fertőzöttből pedig 117 beteget kezelnek kórházban. Közülük mintegy tucatnyi fertőzött állapota minősíthető súlyosnak. Az áldozatok száma 347, ami kettővel kevesebb, mint a szombati hivatalos adat. (A tárca erre a változásra nem adott magyarázatot. Korábban azonban többször azonban elhangzott, hogy a központi statisztikát a kórházak jelentései szerint állítják össze, így a későbbi korrigálások nem kizártak.)

„A fertőzések növekvő száma nagy valószínűséggel a korábbiaknál nagyobb számú tesztelés következménye” – mondta a közszolgálati rádiónak Jarimila Rázová országos tisztifőorvos. Megjegyezte: a lokális fertőzésgócokban mindenkit letesztelnek, az összes teszt eredménye még nem ismert, ezért az esetek számának további növekedését sem lehet kizárni.

Az új betegek több mint felét az észak-morvaországi Karviná melletti feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik teszik ki. A járványügyi hivatal döntése szerint ezért a bányák összes cseh és lengyel alkalmazottját, valamint részben családtagjaikat is kötelezően letesztelik. Mintegy 3000 emberről van szó. Hasonló fertőzésgóc van a Karvinához közeli Frydek-Místekben, az észak-csehországi Liberecben és Prága egy-két idősotthonában.

Karvinában és Frydek-Místekben már látogatási tilalom van érvényben a helyi kórházakban és idősotthonokban.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint mindezek ellenére az általános járvány-helyzet tovább javult, ezért a már bejelentett lazításokat nem vonják vissza.

Egyebek között július 1-től már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökben és a zárt termekben sem. Egyelőre kivételt csak Prága és Karviná jelentenek, amelyeket jelenleg a hatóságok helyi fertőzésgócokként kezelnek. Legfeljebb 5000 főig újra engedélyezve vannak a nézők is a nagy sporteseményeken és a zenei fesztiválokon.

A Csehországban nagyon népszerű nyári gyermektáborok is a korábbiaknál szigorúbb szabályok szerint fognak működni idén. Újranyílhatnak a színházak és a mozik is. A nagy bevásárlóközpontok már egy hónapja teljesen nyitva vannak, a sajtóban megjelent hírek szerint viszont látogatottságuk jelentősen visszaesett. Hasonló a helyzet a vendéglők többségével is.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Rubeljobboldal: magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Terrortámadás történt Moszkva közelében, sok a halott

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Orbán Viktor levélben gratulált Putyin „újraválasztásához”