Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Népszava: Müller Cecília kevesebb koronavírus-teszt végzésére utasította a kórházakat

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 14-én. Fotó: MTI/kormany.hu

Útmutatást kaptak a COVID-szűrésekre vonatkozóan Müller Cecíliától a kórházi vezetők csütörtökön, a Népszava cikke szerint a levélben az áll: csak akkor kell PCR-tesztet végezni a tervezett műtétek és egyéb ellátásokat megelőzően, ha a betegnek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak.

A tisztifőorvos állítólag azt is közölte, hogy amennyiben túl sok minta érkezne egy-egy intézményből, az

„felvetheti a járványgóc gyanúját és a Járványügyi Bevetési Egység bevonásának szükségességét”.

Ha ez előáll, az esethalmozódások okának kiderítésére vizsgálatot is indít a tisztifőorvosi hivatal, a kutakodásba pedig bevonja a kórházparancsnokokat, valamint a kormányhivatalok népegészségügyi osztályait.

Amennyiben kiderül, hogy nem a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint kérte a szűréseket a kórház, úgy neki kell állnia a költségeket.

Azt, hogy a közvetlen betegellátásban dolgozókat milyen gyakran és mikor szűrik, az intézményvezetőre bízta a tisztifőorvos. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „a szűrési kötelezettség kizárólag járványügyi célból elrendelt vizsgálatokra vonatkozik”. Ezen kitételt a Népszava szerint több kórházvezető sem tudta értelmezni, mivel eddig is járványmegelőzési céllal szűrték a dolgozókat. Van, aki szerint ez azt jelentheti, hogy kizárólag csak akkor szűrhet, ha a COVID-fertőzés tüneteit észlelik valakinél.

Kapcsolódó friss hírek

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Rablógyilkosság Zalában, két ember ellen emeltek vádat