Belföld

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Baleset

Meghalt egy vétlen autós utasa az M3-ason Mezőkeresztesnél

Baleset

Tragédia Akasztónál, egy ember meghalt, többen megsérültek

Már tavaly márciusi mintákból is kimutatták a koronavírust Barcelonában

vírus, labor, egészségügy
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa mikroszkópon ellenőrzi a kutatáshoz használt sejteket a központ laboratóriumában Pécsen 2020. február 7-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Spanyol kutatók 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét – jelentette be pénteken a Barcelonai Egyetem. Eredményeik, amelyeket elküldték egy tudományos folyóiratnak is, azt jelzik, hogy

a koronavírus-fertőzés jelen volt még az előtt, hogy a Covid-19-et bárhol diagnosztizálták volna a világon.

Bár a Covid-19 légzőszervi betegség, kutatók már bizonyították, hogy nagy mennyiségű koronavírusgenom található a szennyvizekbe kerülő székletekben. A spanyol kutatók két nagy barcelonai szennyvízkezelő vízmintáit elemezték 2020. április 13. után.

„Ezekben a mintákban a SARS-CoV-2 genomjának szintje megegyezett a Covid-19 esetek számának alakulásával a lakosság körében” – mondta Albert Bosch professzor, a tanulmány koordinátora az MTI híre szerint.

Később az előző hónapokból származó lefagyasztott szennyvízmintákat is elemezték, amelyek megmutatták a SARS-CoV-2 genom növekvő jelenlétét 2020. január eleje és március eleje között, ami a koronavírus spanyolországi megjelenését még korábbra tette:

már január 15-i mintákban kimutatták a vírus jelenlétét, 41 nappal az első regisztrált megbetegedés előtt.

A kutatók ezután 2018 januárja és 2019 decembere között vett mintákat is megvizsgáltak, ami

„megdöbbentő eredményt mutatott: a SARS-CoV-2 genom jelenlétét 2019 márciusában. Valamennyi minta negatív volt, kivétel a 2019. március 12-i, amelyben a genom jelenléte alacsony, de pozitív volt”

– írták a közleményben.

„Barcelonában sok vendég fordul meg, turisták és szakmai látogatók” – magyarázta Bosch, aki lehetségesnek nevezte, hogy hasonló helyzet előfordult a világ más részein is. Mivel a legtöbb Covid-19 eset az influenzához hasonló tünetekkel jár, lehetséges, hogy ezeket influenzának hitték.

Az új koronavírus felbukkanását 2019. december elején jelentették be a kínai Vuhanban, és a betegség később az egész világon elterjedt. Az első európai esetet Franciaországban jegyezték 2020. január végén. A betegség terjedésének ezen kronológiája megváltozhat a Barcelonai Egyetem vezette kutatás alapján.

Ez is érdekelhet:
Népszava: Müller Cecília kevesebb koronavírus-teszt végzésére utasította a kórházakat

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Koronavírus: megugrott az elhunytak száma, 12 636 új fertőzött az elmúlt hét mérlege

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Rusvai nem bír leállni: visszatérhet a maszkviselés, és azt is kiszámolta, hogy jön a hét évente esedékes Komoly Influenzajárvány

Müller Cecília fontos bejelentést tett a vírusról

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Fertőzéshullámot indított az Oktoberfest Münchenben

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja