Így ismerheted fel a koronavírus-fertőzést

Közleményt adott ki az Országos Mentőszolgálat péntek délután, melyben azt részletezik, melyek azok a körülmények, tünetek, melyek koronavírus-fertőzésre utalhatnak.

A mentők felhívják a figyelmet, jelenleg sokan náthásak, influenzásak, koronavírus-fertőzést viszont csak akkor érdemes gyanítani, ha a láz és a köhögés mellett az alábbi körülmények is teljesülnek:

  • a beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában (Hubei tartományban, Vuhan és környéke) járt;
  • a beteg egy egészségügyi dolgozó, aki súlyos légúti tüneteket mutató betegek kezelésében vesz részt, esetleg egy szokatlan légúti tüneteket mutató betegnél a kezelés ellenére hirtelen állapotromlás jelentkezik;
  • a beteg a légúti tünetek kezdete előtti 14 napban koronavírus fertőzött beteggel került közeli, tartós (15 percnél hosszabb) kontaktusba, vagy járt a hírhedt vuhani piacon, esetleg olyan egészségügyi intézményben tartózkodott, ahonnan igazolt koronavírus fertőzött beteget jelentettek.

Ha a felsoroltak közül bármelyik előfordul, akkor indokolt a beteg infektológiai vizsgálata. Egyéb esetben náthával, megfázással birkózhatunk, melyre a megszokott ellátási módszerek elegendők.

Felhívják a figyelmet, hogy más felsőlégúti fertőzésekhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés ellen is legjobban gyakori kézmosással, immunrendszerünk erősítésével, és az összezártságból, szoros kontaktusokból származó cseppfertőzés esélyének csökkentésével védekezhetünk.

Kapcsolódó hírek