Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Hitlert méltatta a DK-s László Imre a közgyűlésben

Később azt írta, „akaratán kívül” rosszul fogalmazott.

László Imre, a budapesti XI. kerület DK-s polgármestere.
László Imre, a budapesti XI. kerület DK-s polgármestere. Fotó: Facebook/Dr. László Imre

„36-ban vagy 37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg.”

– mondta László Imre, a XI. kerület DK-s polgármestere a héten tartott testületi ülésen a Hír TV birtokába került felvétel tanúsága szerint.

László arról beszélt, Hitler munkája „gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után”. Ami utána történt, az már, mint fogalmazott, „nem igazán fér ebbe a képbe bele”.

Hitlert egyébként a Time az 1939. január 2-án megjelent számában nevezte az év emberének, de nem jó példaként, hanem az aktuálisan legnagyobb befolyással bíró személyként ítélték neki a címet. Annál is inkább, mivel ekkor már majdnem másfél évtizedes volt a Mein Kampf, amiben már ott a fajelmélet, az antiszemitizmus, valamint a náci vezető parlamenti demokrácia elleni érvei. A zsidóellenes jogszabályokat, az úgynevezett nürnbergi törvényeket pedig már 1935-ben meghozták, törvényerőre emelve a németországi zsidók jogfosztottságát.

László később a Facebook-oldalán azt írta,

„Senki nem gondolhatja komolyan, hogy én Adolf Hitlert mentegettem. Éppen arra hoztam őt példaként egy közterület átnevezésére vonatkozó indítvány kapcsán, hogy minden történelmi személy munkásságát csak egyben, egészben lehet nézni. Aki náci diktátorként, milliók gyilkosaként – többek között családom egy részének gyilkosaként is – vonult be a történelembe, azt nem lehet utólag ilyen vagy olyan időszakokra hivatkozva mentegetni.”