Gépjárművek közlekednek a vihar után összegyűlt esővízben a főváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca kereszteződésénél 2020. június 18-án.

Érkeznek a viharok, hét megyében és a fővárosban narancssárga figyelmeztetés van érvényben

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is kiadták a vészjelzést.

Figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták: eleinte általában több órára kisüt a nap, emellett erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, aztán több helyen valószínű zápor, zivatar – nagyobb számban a délutáni, esti órákban, és kiemelten az északi országrészben. Néhol akár heves zivatar is kialakulhat.

A déli, délkeleti szél pénteken többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik, de intenzívebb záporok, zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések.

A veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt a másodfokú figyelmeztetést is kiadták Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére. Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

zivatar

Emellett négy déli megye kivételével felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt is írták, pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható a Dunántúlon. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik az emberektől, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hajnalban 13-19 Celsius-fok között valószínű. Napközben 26-32 fokig melegszik a levegő.

Kiemelt kép: Gépjárművek közlekednek a vihar után összegyűlt esővízben a főváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca kereszteződésénél 2020. június 18-án. (MTI/Mihádák Zoltán)