Megszívatják a kisvállalkozókat – Gulyás bejelentette: jövőre változnak a kata-szabályok

Nem Mészáros Lőrinc a gyanús, hanem az a kisadózó, aki évi(!) 3 milliónál többet szeretne számlázni.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 25-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Jövőre változnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta: módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, miszerint ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója –,

40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

A cél, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön – mesélte Gulyás, noha

a szigorítással azok is pórul járnak, akik tisztességes vállalkozók, de tevékenységi körükből, üzleti modelljükből fakadóan kevés számú megbízónak szolgáltatnak.

A Media1.hu megjegyzi, a fejlemény érdekessége, hogy az adóemelést az iparkamara vezetője, Parragh László javasolta a kormánynak, akinek éppen a vállalkozók érdekvédelme lenne a feladata.

Hozzáteszik, a lépés az újságírókra történetesen „óriási csapással” lenne, de a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is azt közölte korábban, hogy „merénylettel érne fel, ha megvalósulna a Pénzügyminisztérium terve a kisadózás jelentős megszigorításáról és megdrágításáról”.

Kapcsolódó hírek