Összefirkálták Churchill szobrát Budapesten

Civilek kezdték lemosni, majd az FKF tette rendben.

Összefirkálták Churchill szobrát Budapesten
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Szerdán hajnalban valakik a „náci” szót, valamint a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom nevének rövidítését firkálták Winston Churchill néhai brit miniszterelnök városligeti szobrára – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

Úgy látszik, ma Budapesten berúgta az ajtót a történelem – pontosabban a történelem meghamisítása, vagy legalábbis…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, June 17, 2020

A főpolgármester súlyos tudatlanságról tanúskodó, konkrét és átvitt értelmű barbárságnak tartja a tettet, különösen egy olyan államférfival szemben, akinek kulcsszerepe volt a nácik ellen vívott háborúban.

A szobrot civilek kezdték lemosni, az eredeti állapotot a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai állították vissza – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

„Úgy látszik, ma Budapesten berúgta az ajtót (…) a történelem meghamisítása, vagy legalábbis totális félreértése, és az erre alapozott gyűlöletkeltés” – fogalmazott Karácsony Gergely, megjegyezve, hogy ő Churchill életművének tisztelője, aki a rasszizmus minden formáját elítéli. „Támogató empátiával követem az amerikai eseményeket, a Black Lives Matter mozgalmat, érteni vélem a dühöt, de a tiszta gondolattal és a jogos akarattal összeférhetetlennek tartom a rombolást” – írta a főpolgármester.

A szobor „érdekessége”, hogy 2009-ben még valaki azt fújta rá, cionista. „Mikor mi a divat”, jegyezte meg az esetet felelevenítő Hont András újságíró a Facebookon.

Mikor mi a divat

Posted by Hont András on Wednesday, June 17, 2020

Két hete Londonban is megrongálták Winston Churchill emlékművét: a parlamenttel szemben emelt szobor talapzatára festékszóróval azt fújták, hogy az egykori brit miniszterelnök rasszista volt.

Kapcsolódó hírek