Rekordokat döntögetnek a brazil járványügyi statisztikák, a kormány válaszul törölte a kínos adatokat

Volt kínos adat, nincs kínos adat.

Miközben Brazília 672 846 fertőzöttel és 35 930 halálos áldozattal már a második helyen áll a koronavírus-világstatisztikában, a dél-amerikai ország vezetése több hónapnyi járványügyi adatot egyszerűen letörölt a covid.saude.gov.br állami tájékoztató honlapról.

A Reuters cikke szerint az időrendben, tagállamokra és településekre bontott részletes információkat a brazil egészségügyi tárca törölte, amelynek élére Jair Bolsonaro elnök június 3-án Eduardo Pazuellot, egy tábornokot nevezett ki ügyvezető egészségügyi miniszternek.

Sem Bolsonaro, sem az egészségügyi tárca nem indokolta meg az adatok törlését. A brazil elnök a cenzúrázott honlappal kapcsolatban az egészségügyi minisztérium egyik dokumentumára hivatkozva mindössze azt írta,

az összesített adatok nem tükrözik az ország jelenlegi helyzetét.

Állítása szerint intézkedéseket hoztak az esetek bejelentésének javítására és a diagnózisok megerősítésére. A honlap ezentúl csak az utóbbi 24 órában történt halálozásokra, új fertőzöttekre és a gyógyultakra vonatkozó információkat tartalmazza, az összesítések viszont nem érhetőek el többé.

A 210 milliós Brazíliában az utoljára pénteken közölt összesítés szerint az azonosított fertőzöttek száma 672 846-ra, a haláleseteké pedig 35 930-ra emelkedett.

Kapcsolódó hírek