Bedugaszolta védett madarak fészkeit egy méhész Söjtörön, eljárás indult ellene

A férfi a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna, ha nem fedezi fel egy természetvédelmi őr.

A precízen méretre vágott fadugaszok a rendőrség fotóján.
A precízen méretre vágott fadugaszok a rendőrség fotóján. Fotó: police.hu

Rendőrségi eljárás indult egy söjtöri méhész ellen, mert a kaptárai közelében élő, fokozottan védett gyurgyalagok fészkeit eldugaszolta a madarak elől.

A rendőrségre kedden érkezett bejelentés, hogy Söjtörön, egy homokbánya területén lévő gyurgyalagfészkeket bedugaszolták.

A bányában 15 költőüreget zárt le az akkor még ismeretlen elkövető akácfadarabokkal, az így lezárt fészkekben egy elhullott tojót és több tojást is találtak.

A helyi körzeti megbízottak szerdán jutottak el a homokbánya közelében lévő méhészetbe, ahol megtalálták azoknak a fadaraboknak a maradványait, amelyekkel eltorlaszolták a madarak költőhelyeit. A méhek gazdája elismerte, hogy a fészkeket ő zárta el, mert a madarak folyamatosan megeszik a méheit.

A rendőrség utal arra, hogy a gyurgyalag méhészmadár 1982 óta fokozottan védett Magyarországon. A férfi a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna, ha azt időben nem fedezi fel egy természetvédelmi őr – írták.

A nyomozók a férfi ellen fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Kapcsolódó hírek