Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Magyar sebész végezte Bécsben a világ első tüdőátültetését koronavírusos betegen

„Magyarországon kívül engem megbecsülnek.”

Hosszú interjút közölt a Válasz Online Lang György professzorral, aki a világon elsőként végzett tüdőátültetést aktív koronavírus-fertőzött betegen, egy kétgyermekes, 45 éves édesanyán a Bécsi Orvostudományi Egyetemen.

Lang György elmondta, a nőt hat hete tartották műtüdőn, valamennyi vírustesztje pozitív volt, a tüdejébe lélegeztetőgéppel mindössze 20 milliliter levegőt lehetett belepréselni, holott 400 milliliter a normális,

gyakorlatilag nem volt már tüdeje a betegnek.

A professzort Klagenfurtból keresték meg a kollégái az esettel, kétségbeesésükben, Lang viszont úgy döntött – a világ első száz orvosegyeteme közé sorolt bécsi egyemen –, hogy átveszi a beteget (Ausztriában nem állt le a transzplantáció a járvány miatt).

A nőt szkafanderbe öltözött emberek szállították át a műtőbe, közben a műtüdőt, az infúziós pumpákat, a lélegeztetőgépet is mozgatni kellett, és betartani a nagyon szigorú vírusbiztonsági szabályokat. Beszédes leírása a körülményeknek, mikor Lang György a cikkben arról beszél, a kollégái egy óra alatt tettek meg 50 métert az intenzív osztály és a műtő között.

Lang, aki 2006 óta van a bécsi egyetemen, azt mondta,

sebészi szempontból a legnehezebb a több hete halott tüdő eltávolítása volt, ez tette ki a kilencórás műtét legnagyobb részét.

Hozzátette, az is nehézséget okozott, hogy az új tüdő számára megtalálják a szervezetben a csatlakozási pontokat. A beteg jelenleg ébredezik, az új tüdő működik, de nagyon hosszú utat kell megtennie a felépülésig.

Az interjú végén Lang a sikerének visszhangja kapcsán arról beszélt:

„Magyarországon kívül engem megbecsülnek, rendszeresen és számos országba hívnak nehezebb műtétekhez. Elrepülök, megcsinálom.”