Szijjártó: mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés!

A kormány továbbra sem tett le arról, hogy magyar űrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Anze Logar szlovén külügyminiszterrel közösen a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott sajtótájékoztatón 2020. május 28-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Anze Logar szlovén külügyminiszterrel közösen a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott sajtótájékoztatón 2020. május 28-án. Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium

Továbbra is célunk, hogy magyar űrhajóst küldjünk a Nemzetközi Űrállomásra az évtized közepéig – nyugtatott meg mindenkit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Európai Unió űrtevékenységért felelős minisztereinek pénteki videokonferenciáján.

A tanácskozáson szó volt az űrszektor és az űralapú innovatív szolgáltatások szerepéről, valamint azok felhasználásáról a Covid-19 okozta válságból való kilábaláskor.

„Felvetődhet a kérdés, hogy lehet, hogy egy külügyminiszter foglalkozik az űrrel kapcsolatos kérdésekkel. Erre az a válaszunk, hogy mivel az űr Magyarország határain kívül található, ezért külügyi kérdés”

– magyarázta hozzászólásában a magyar miniszter, azzal súlyosbítva:

„az űrkérdések közel állnak a szívünkhöz”,

mert hát ebben az évben ünnepeljük a negyvenedik évfordulóját annak, hogy az első magyar űrhajós elindult az űrbe.

Két ekkora, kikezdhetetlen logikai okfejtés után Szijjártó még arról beszélt, hogy a kormány létrehozott egy „átfogó nemzeti űrstratégiát”, amellyel növelni szeretné a magyar cégek szerepét a szektorban. Mivel az űrkutatást a jövő iparágának tekintik, az helyet kapott a válságból való kilábalást segítő stratégiai gazdasági programban is, jelentős költségvetési forrásokat biztosítva a területen aktív cégeknek – magyarázta.

Felszólalása végén arra kérte az Európai Bizottságot, hogy proaktívan és rugalmasan tárgyaljon a jövőben az Európai Űrügynökséggel a közös programok költségvetéséről, egyúttal meghívta a jelen lévőket jövőre Budapestre, az Asztronauták Nemzetközi Konferenciájára, amelyet idén kellett volna tartani, ám a világjárvány miatt el kellett halasztani.

Kapcsolódó hírek