DK: Orbán hazudott, amikor azt mondta, hogy az ellenzék akadályozta a védekezést

A párt szerint kamu volt az is, hogy csak a korlátlan idejű felhatalmazással lehet megvédeni az országot.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor „kisrészt belátásból, nagyrészt gyengeségből és gyávaságból” döntött úgy, hogy a kormány visszaadja a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője keddi, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Orbán-kormány rengeteg bírálattal szembesült az utóbbi hetekben, mert arra használta a járványt, hogy időkorlát nélküli teljhatalmat szerezzen magának.

Ilyet Orbán Viktoron kívül egyetlen miniszterelnök sem kért Európában, még a kormányfő által” éppen hétfőn dicsért Szlovákia kormánya sem”.

Hangsúlyozta, a DK támogatta a veszélyhelyzet kihirdetését és a különleges jogrend bevezetését, de nem időkorlát nélkül. A számtalan ellenzéki és külföldi bírálat oda vezetett, hogy Orbán Viktor meghátrálásra kényszerült, és a DK-s szerint Orbán a visszavonulással egyben azt is elismerte, hogy az ellenzék igazat mondott: bőven elég lett volna, ha a felhatalmazás csak három hónapig tart. A kormányfő egyúttal azt is beismerte, hogy hazudott a magyaroknak, amikor azt mondta, hogy az ellenzék akadályozta a védekezést – magyarázta Barkóczi.

Kapcsolódó hírek