Elismerték, a fideszesek törvényt módosítottak Simonka György kedvéért

Maga Polt Péter legfőbb ügyész válaszából derült ki.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt fideszes Simonka György Orbán Viktorral a Karmelita kolostorban 2020. márciusában.
A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt fideszes Simonka György Orbán Viktorral a Karmelita kolostorban 2020. márciusában. Fotó: Facebook/Simonka György

Két, számára kedvező jogszabálymódosítást is sikerült átvinnie a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással megvádolt Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, melyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott.

Hadházy online sajtótájékoztatón számolt be a fideszes korrupcióügy fejleményekről. A politikus felidézte: már a vádirat is utalt arra, hogy ilyen módosítás történhetett, de eddig nem lehetett pontosan tudni, mely jogszabályokról van szó.

Polt Péter miután elismerte: a vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselő elérte, hogy számára kedvező törvénymódosítást hajtsanak végre a parlamentben,

válaszából az is kiderült, hogy Simonka a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvény, valamint a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló minisztériumi rendelet esetében lobbizott sikerrel.

Úgy tudni, a módosítások lényege az volt, hogy amennyiben valaki szabálytalanul költi el az EU-s pénzeket, és ezért megbüntetik, ne automatikusan járjon a büntetés, hanem legyen esélye más számlákkal bepróbálkozni.

Polt megnyugtató válasza szerint az ügyben érintett Magyar Termés TÉSZ Kft. és a Paprikakert TÉSZ Kft. a módosítás után sem járt sikerrel a támogatási összeg visszakövetelését tartalmazó határozatok visszavonatását illetően.

Hadházy Ákos ugyanakkor úgy véli, hogy a törvénymódosítást jegyző fideszes Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének is „ott kellene ülnie a vádlottak padján”, a miniszteri rendelet módosítása miatt pedig Fazekas Sándor volt agrárminiszternek is felelnie kellene. Az ellenzéki politikus a videó végén arról beszélt, hogy megkérdezi a legfőbb ügyésztől, meghallgatták-e az ügyben Jakabot, Győrffyt és Fazekast is, akik segédkeztek Simonka törvénymódosításánál.

Kapcsolódó hírek