Baleset

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben

Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Bulvár

Magyar Péter reagált Varga Judit súlyos vádjaira

Elismerték, a fideszesek törvényt módosítottak Simonka György kedvéért

Maga Polt Péter legfőbb ügyész válaszából derült ki.

Harta ViktorHarta Viktor
A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt fideszes Simonka György Orbán Viktorral a Karmelita kolostorban 2020. márciusában.
A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt fideszes Simonka György Orbán Viktorral a Karmelita kolostorban 2020. márciusában. Fotó: Facebook/Simonka György

Két, számára kedvező jogszabálymódosítást is sikerült átvinnie a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással megvádolt Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából, melyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott.

Hadházy online sajtótájékoztatón számolt be a fideszes korrupcióügy fejleményekről. A politikus felidézte: már a vádirat is utalt arra, hogy ilyen módosítás történhetett, de eddig nem lehetett pontosan tudni, mely jogszabályokról van szó.

Polt Péter miután elismerte: a vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselő elérte, hogy számára kedvező törvénymódosítást hajtsanak végre a parlamentben,

válaszából az is kiderült, hogy Simonka a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvény, valamint a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló minisztériumi rendelet esetében lobbizott sikerrel.

A legsúlyosabb korrupciós ügy a rendszerváltás óta

Simonka György fideszes képviselő vádiratának egyik legfontosabb mondata arról szól, hogy a vádlott több esetben eredményesen próbált meg jogszabályt módosíttatni, hogy az ellene folyó eljárásoknak számára kedvezőbb következménye legyen. A jelenleg folyamatban lévő tárgyalás vádirata azonban nem árul el részleteket erről, csak találgatni lehetett, hogy milyen jogszabályt/törvényt módosított a Fidesz Simonka kérésére és megsegítésére. Ráadásul az ügyészség egy közleményben még azt is tagadta, hogy törvényt módosított volna a Fidesz a vádlott kevéért:http://ugyeszseg.hu/nem-modositottak-a-bunteto-torvenykonyvet-simonka-gyorgy-erdekeben/ Azóta elindult a tárgyalás. Az első, a vádat ismertető ülésre nem azért mentem el, hogy Simonkát lássam azon a bizonyos padon, hanem azért, hogy meghallgassam, valóban elhangzik-e a vádban az a mondat, ami a legsúlyosabb maffiamódszerről szól: a bűnszövetkezet eléri egy pártnál, hogy módosítson törvényt, hogy megússza egy vizsgálat következményeit. Elhangzott. Ezért újra Polthoz fordultam és az alábbi, meglepően őszinte választ kaptam:http://ugyeszseg.hu/a-legfobb-ugyesz-valasza-dr-hadhazy-akos-orszaggyulesi-kepviselo-irasbeli-kerdesere-34/Polt válaszának lényege: Simonka egy törvénymódosítást és egy miniszteri rendeletet módosítását intézett el a Fidesz frakciónál 2016-ban, már jóval a nyomozás idején. A módosítások lényege az volt, hogy a hamis módon „lepapírozott” támogatásokat ne kelljen visszafizetnie, annak ellenére, hogy a NAV nyomozása alapján azt már elrendelték. A Simonka megbízásából készült törvénymódosítást Jakab István parlamenti alelnök és Győrffy Balázs képviselő adták be. A miniszteri rendeletet Fazekas Sándor módosította. A Fidesz frakcióvezetője Rogán Antal volt akkor.A törvénymódosít javaslat itt látható: https://www.parlament.hu/irom40/10518/10518.pdfA jelenleg hatályos törvény itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700017.tvA miniszteri rendeet pedig itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000024.fvm Mégegyszer a lényeg: a vád szerint Simonka ráveszi a Fidesz frakciót és egy minisztert, hogy azért módosítsanak jogszabályt, hogy neki ne kelljen visszafizetnie a bűnszervezetben elcsalt pénzeket. Az elmúlt 30 évben rengeteg hasonló sejtésünk lehet, azonban most bizonyíték is van erre. És jöjjön az ilyenkor szokásos kérdés: felszólítjuk J. István, F. Sándor és Gy. Balázs urakat, hogy nyilatkozzanak, milyen ellentételezést kaptak Simonkától ezért a segítségért? Polt Pétertől pedig válaszlevelemben megkérdezem, miért nem kérte még ki ezeknek az embereknek a mentelmi jogát?

Posted by Hadházy Ákos on Thursday, May 21, 2020

Úgy tudni, a módosítások lényege az volt, hogy amennyiben valaki szabálytalanul költi el az EU-s pénzeket, és ezért megbüntetik, ne automatikusan járjon a büntetés, hanem legyen esélye más számlákkal bepróbálkozni.

Polt megnyugtató válasza szerint az ügyben érintett Magyar Termés TÉSZ Kft. és a Paprikakert TÉSZ Kft. a módosítás után sem járt sikerrel a támogatási összeg visszakövetelését tartalmazó határozatok visszavonatását illetően.

Hadházy Ákos ugyanakkor úgy véli, hogy a törvénymódosítást jegyző fideszes Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének is „ott kellene ülnie a vádlottak padján”, a miniszteri rendelet módosítása miatt pedig Fazekas Sándor volt agrárminiszternek is felelnie kellene. Az ellenzéki politikus a videó végén arról beszélt, hogy megkérdezi a legfőbb ügyésztől, meghallgatták-e az ügyben Jakabot, Győrffyt és Fazekast is, akik segédkeztek Simonka törvénymódosításánál.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Hadházy a visszavonulását is belengette, annyira letaglózta Magyar Péter hirtelen jött népszerűsége

Botrány: kiengedték a letartóztatásból a gyermekpornográfiával gyanúsított volt állami vezetőt, Orbán gimnáziumi osztálytársát

Durva ellentámadás várható a Fidesztől

Gulyás Gergelynek ún. gerincműtéte volt

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

„Akkor is hazudsz, ha kérdezel” – reagálta Bayer Zsoltnak Magyar Péter