Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

A Karmelita falán üzent Orbánnak a Greenpeace – reagált a minisztérium

Kiderült, a járvány tehet arról is, hogy nem lehet még betiltani az egyszer használatos műanyagokat.

A Greenpeace üzenete a a miniszterelnök "puritán" Karmelita kolostorának falán.
A Greenpeace üzenete a a miniszterelnök "puritán" Karmelita kolostorának falán. Fotó: greenpeace.org

„A természet soha nem bocsát meg” feliratot vetített a Greenpeace a Karmelita kolostor falára kedd este, miután a kormány úgy döntött, visszavonja saját javaslatát, és egyelőre mégsem tiltja be az egyszer használatos műanyagokat.

A május 13-án benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos zacskók, szívószálak és hasonlók forgalomba hozatalát,

Május 19-én azonban mindenféle indoklás nélkül Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta azt.

Hogy valami félrement, arról már Gulyás Gergely múlt heti szavai is árulkodtak: a Miniszterelnökséget vezető miniszter uniós kényszernek nevezte a tiltást (viszont legalább kiderült, hogy a magyar kormány számára „kényszer” nem tovább barmolni a környezetet – a szerk.).

A Greenpeace ezek után Ferenc pápa szavaival üzente a döntéshozóknak, miszerint a kormány tétlenségével, a klímát és az élővilágot pusztító gazdasági rendszer támogatásával a magyar emberek jövőjét ássa alá. A természetvédelmi szervezet úgy látja, hogy

a visszakozás is azt mutatja, hogy a kormány változatlanul a gazdasági érdekeket helyezi a természet megmentésének szempontjai elé.

„Teszi ezt aközben, hogy a természet pusztulása a pazarló, szennyező termelési és fogyasztási rendszereink következtében soha nem látott méreteket öltött. Ha nem történik minden ágazatot érintő alapvető átalakítás, a néhány évtizeden belül bekövetkező ökológiai katasztrófa már civilizációnk fennmaradását veszélyezteti ” – írták.

ITM: a járvány miatt kellett visszalépni

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán este közleményt adott ki, ebben gyakorlatilag elismerik, hogy a műanyagiparban érdekel gazdasági szereplők érdekei miatt tojnak most a környezetvédelemre, azt írták:

„A februárban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elemeit a kormány lépésről-lépésre megvalósítja (…) azonban a járványügyi készültség időszakában minden munkahelyet meg kell őrizni, így annak érdekében, hogy a műanyagipari vállalatok se lehetetlenüljenek el a gazdaság újraindításakor, több időt kell hagyni számukra a technológiaváltásra való felkészülésre.”

A munkahelyek védelme érdekében ennek megfelelően az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényről később dönt az Országgyűlés – tették hozzá.