Müller Cecília: naponta fel kell ásni a homokozót, meg kell forgatni a homokot

Szerdán is folytatódott a nagy sikerű Operatív Törzs c. teleregény, a mai epizódban Müller Cecília, az ország tisztiorvosa különös figyelemmel fordult a játszóterek felé.

Miután ismertette az aktuális járványügyi számokat (3598 azonosított fertőzött, 470 elhunyt, 1454 gyógyult), arról beszélt: a kedvező járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy sokkal többet mozduljunk ki, ennek pedig leginkább a gyermekes családok, a gyerekek örülnek. Megnyíltak a játszóterek, kalandparkok, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlást készített az igénybe vevők és a létesítmények működtetői számára is.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet, hogy tartsuk be a kézhigiénia szabályait. A játszótérre vigyenek a szülők fertőtlenítő kendőket, törölgessék át többször a gyermek kezét. Fontos, hogy csak azok menjenek a játszóra, akik egészségesek, ez a szülőkre és a gyermekekre is vonatkozik.

„Nehézkes a távolságtartás ezeken a helyeken, a homokozóban sem reális a járványügyi távolság betartása”

– bizonytalanodott el egy pillanatra a tisztifőorvos, majd szolgált azért megoldással is: a játszótér, kalandpark üzemeltetője folyamatosan gondoskodjon a takarításról, fertőtlenítésről.

„Fontos, hogy a homokozókban a homokot rendszeresen cseréljük, nyitás előtt teljes homokcserére van szükség, majd naponta meg kell forgatni, fel kell ásni a homokozót, mivel az UV-sugárzás is fertőtlenítő hatással bír”

– mutatott rá Müller Cecília, megnyugtatva, a homokozóknál ezután már nem kell fertőtlenítőszert használni, és a területet sem kell semmivel locsolni.

A koronavírus érzékeny, a környezetben maximum néhány órán át maradhat meg. A fa-, fém- és műanyagjátékok felületét le kell festeni, hogy ha szükséges, lehessen normálisan fertőtleníteni a felületet – hangzott még el.

A tisztifőorvos tudatta azt is: a nagyobb gyerekekkel értelmesen el lehet beszélgetni, sok mindent megértenek, lehet velük beszélni a járványhelyzetről.

Kapcsolódó hírek