Karácsony: Kiderült, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos adatokat

„Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell”.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én.
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kiderült, miért tartja vissza a kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat Budapest vezetése elől, és miért nem válaszol Karácsony Gergely kérdéseire: a főpolgármester egy, a Válasz Online által kiszivárogtatott grafikon alapján azt írja, mert

a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.

A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy…

Posted by Válasz Online on Wednesday, May 13, 2020

A lap a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját szerezte meg, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. „Más szavakkal: a meglehetősen alacsony esetszám kétharmada intézményi hátterű” – magyarázza a Válasz.

Karácsony Gergely felhívja a figyelmet: mindezek alapján már jelen volt a fertőzés a kórházakban, amikor a főváros azt kérte a kormányhivataltól, ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormányhivatal „felesleges költségnek” minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban – mutat rá a főpolgármester.

„Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell”,

– jegyzi meg, „a kormánynak pedig arra kell felelnie: miért titkolják a kórházi fertőzések adatait, mit tettek és mit kívánnak tenni a kórházakban jelenlévő fertőzés megállításáért”.

Karácsony szerint kérdés az is: miután ez a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen, miért hezitálnak, bizonytalankodnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni.

Kapcsolódó hírek