Putyin szóvivője elkapta a koronavírus-fertőzést

Pedig egy darabig még „vírusblokkolót” is hordott a zakóján.

Koronavírus-fertőzéssel kórházba szállították Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, erről maga Peszkov számolt be az orosz TASZSZ hírügynökségnek, de a CNN is megírta a RIA Novosti nyomán.

A sajtóreferens azt mondta, több mint egy hónapja találkozott személyesen Vlagyimir Putyinnal.

Sajtójelentések szerint kedden kórházba került az elnöki szóvivő felesége, Tatyjana Navka olimpiai bajnok műkorcsolyázó, jégtáncos is.

Peszkov megbetegedése azon a napon vált ismertté, amikor Oroszország a második helyre lépett előre a világ „Covid 19-toplistáján”, és amikor Putyin rendeletének értelmében megszűnt a járvány terjedésének lelassítása érdekében hat héttel korábban elrendelt országos kényszerszabadság. Igaz, ezt a döntést az elnök a régiókban bevezetett karanténintézkedések fenntartása mellett hozta meg. A fővárosban, Moszkva megyében és Szentpéterváron keddtől még szigorítottak is a járványügyi óvintézkedéseken.

A miniszterelnök is fertőzött

Az új koronavírust az orosz államvezetés tagjai közül eddig Mihail Misusztyin miniszterelnök, valamint Olga Ljubimova kulturális és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter szervezetében mutatták ki. Misusztyint kórházban, Ljubimovát pedig otthonában kezelik. Jakusevet már gyógyultnak nyilvánították.

Április 29-én felröppent olyan hír is, amely szerint az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője, Szergej Kirijenko is megfertőződött, de későbbi híradások szerint nála a megismételt teszt negatív eredményt mutatott.

A Putyint kísérgető orvos is elkapta

A Putyin egyészségi állapotával kapcsolatos aggályok először akkor erősödtek fel, amikor április elején kiderült, hogy megfertőződött Gyenyisz Procenko főorvos, aki március 24-én körbevezette az államfőt a kommunarkai járványkórházban. Az elnök, aki kezet fogott az orvossal, a múlt hónap eleje óta alapvetően távmunkában dolgozik, videokonferencia formájában tárgyal, és csak rendkívüli esetben tart személyes találkozókat.

Dmitrij Peszkov korábbi közlése szerint az elnök környezetét és látogatóit folyamatosan tesztelik. Maga a szóvivő egyébként Procenko lebetegedését követően egy darabig „vírusblokkolót” – egy jelvényszerű, klórdioxidot kibocsátó légtisztítót – hordott a zakója hajtókáján, amit aztán elhagyott, amikor a sajtóban kérdések merültek fel az eszköz hatékonyságával kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek