Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Karácsony: hová tűnt el közel négyezer minta, miért nem közlik a budapestiekkel a fertőzöttségi adatokat?

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Itt valami nagyon nem stimmel” – írta pénteki Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, miután a kormány nem küldte el neki, és nem hozta nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó járványadatokat.

A főpolgármester szerint az adatokra nagy szüksége lenne, például azért is, hogy bebizonyosodjon a feltételezése, amely szerint

Budapesten az átfertőződöttség alacsony, a kórházi ellátásban dolgozók átfertőződöttsége viszont brutálisan magas, hiszen az összes fertőzött 15 százalékát ők adják.

Karácsony Gergely szombaton ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az operatív törzs továbbra sem válaszolt, hogy megkapják-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Úgy véli, ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert

szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló.

Számos kérdést fogalmazott meg, Karácsony például kíváncsi lenne arra, hogy hányan vannak kórházban, és hányan lélegeztetőgépen. Ezeket az adatokat ma a szokásostól eltérően nem közölte az operatív törzs.

Karácsony Gergely arra is választ vár, hogy miért tűnt el közel négyezer adat egyik napról a másikra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról, és igaz-e a feltételezés, hogy már márciusban nagyobb arányú lehetett a fertőzés Magyarországon.

Nagyon fontos lenne látni az adatokat olyan bontásban, hogy hány „lakossági” és hány intézményi, vagyis elsősorban kórházi fertőzést regisztráltak

– írja Karácsony, majd magánszolgáltatók által végzett teszteredmények alapján kijelenti: erős a gyanú, hogy a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.

A főpolgármester szerint

elképesztő felelőtlenség volt a fővárosi kormányhivatal részéről megtiltani, „felesleges költségnek” minősíteni a kórházból kikerülő betegek tesztelését.

Úgy gondolja, a budapestieknek, akik eddig tiszteletreméltó belátással tartották magukat a korlátozó intézkedésekhez, jár a magyarázat, jár a tisztánlátás és az adatok, amelyeket a kormánytól kérnek. Addig fogják követelni, amíg meg nem kapják.

Ma sem adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi…

Posted by Karácsony Gergely on Saturday, May 9, 2020

Kapcsolódó friss hírek

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül

Gázolt az M2-es metró

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát