Korlátozza a kormány az információs jogokat a veszélyhelyzet végéig

Mostantól akár 90 napig is ülhetnek a méltóságosok a közérdekű adatokon.

A korábbi 15 nap helyett 45 nap lesz a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje, és szóban nem lehet előterjeszteni a kérelmet – tartalmazza egy, a Magyar Közlönyben még csütörtökön megjelent rendelet, amit először az Mfor.hu vett észre.

Mindez rendesen megnehezítheti az újságírók munkáját, akik a 2011-es infotörvényre hivatkozva kérhetnek közérdekű adatokat az állami szervektől, melyeknek elviekben törvényi kötelességük válaszolni.

A válaszadásra eddig 15 nap volt a határidő, amit megfelelő indokkal újabb 15 nappal meg lehetett hosszabbítani. Ezt emelik most helyből a háromszorosára, 45 napra, amennyiben valószínűsíthető, hogy a normál 15 napon belüli válaszadás „veszélyeztetné az adott szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását”. Ez a 45 napos határidő ugyanakkor egy alkalommal szintén 45 nappal tovább hosszabbítható,

magyarán előállhat az a helyzet, hogy három hónapig is várhatja a választ az újságíró egy körédekű, a közre tartozó kérdésére.

Az intézkedés a veszélyhelyzet végéig marad érvényben, és elviekben – nyilván – ez is a járvány elleni küzdelmet szolgálja.

Kapcsolódó hírek