Több diák is bukja a sikeresnek hitt felvételijét, miután módosított a Klik

Az utolsó pillanatban találták ki, hogy kevesebb diákot vehetnek fel a gimnáziumok.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium épülete.
A szentesi Horváth Mihály Gimnázium épülete. Fotó: horvathm-szentes.sulinet.hu

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője több gimnázium igazgatóját is arra utasította, hogy vágják vissza a létszámot, így pedig számos diák, akik felvételi eredményeik alapján azt hitték, hogy biztos a helyük szeptemberben, a jövő hét elején szembesülhetnek azzal, hogy máshol kell kezdeniük a tanévet.

Az Index cikke szerint a döntés érinti például a szentesi Horváth Mihály Gimnázium országos hírű irodalmi-drámai-média tagozatát, ahol a március 12-én kihirdetett eredmények szerint 28-an tanulhattak volna ősztől, ehelyett csak 17 diákkal indul el az osztály. De nem indul el az egyetlen hat évfolyamos osztály sem a gimnáziumban, a lap információi szerint a következő tanévben olyanból öt helyett csak három osztály lesz.

Békési Eszter, a tagozat vezetője nem érti, miért csak április végén, a felvételik után közölték vele, hogy minimum 60 százalék kell a sikeres felvételihez. Ha ezt az év elején tudják, akkor a szülők és a gyerekek felé is ezt kommunikálták volna – mondta.

A Makói József Attila Gimnáziumban és a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban is hasonló a helyzet: az Index információi szerint mindkét intézményben három osztály helyett csak kettő indulhat szeptemberben.

A lap egy gimnáziumi forrást idézve azt írja, a fenntartó azzal indokolta a döntést, hogy ezzel emelkedhet az oktatás színvonala. Az Index kereste a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjét, Balázs Józsefet, de nem érték el.

Kapcsolódó hírek