Sport

Molesztálásról, „suttyó alkesz” edzőről írt a többszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, azonnal reagált a szövetség

Belföld

Felcsútra megy Magyar Péter

Baleset

Kátyúba hajtott, meghalt egy rolleres Nyírteleken

Országos tesztelés indul 18 ezer ember bevonásával

Április végére felmerült, hogy érdemes lenne tudni, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma.

Védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én.
Védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző – jelentette be Merkely Béla, a SE rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője egy, a témában tartott keddi videokonferencián.

A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról.

Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók. Merkely elárulta még:

  • a tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt „meghívásos alapon”, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien „magánháztartásban” élők;
  • a szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát;
  • a légúti váladékból pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét;
  • a PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgáltaktól, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

Azokat, akiket előzetesen levélben vagy telefonon értesítettek az egyetemek, május 1. és 14. között várják az ország hét régiójában, a vizsgálatokat háziorvosi rendelőkben, járóbeteg- ambulanciákon és szűrőbuszokban végzik majd el.

Kapcsolódó hírek

Kifütyülték a szurkolók Győr fideszes polgármesterét, aki inkább meg sem szólalt

Menekülnek a magyarok a fizetős egészségügybe – már akinek van rá pénze

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Szenzáció: egy hároméves kislány és egy felnőtt férfi életét is megmentették ugyanazzal a májjal a Semmelweis Egyetemen

Müller Cecília fontos bejelentést tett a vírusról

Tűz ütött ki a Semmelweis Egyetem egyik részlegénél

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Rusvai nem bír leállni: visszatérhet a maszkviselés, és azt is kiszámolta, hogy jön a hét évente esedékes Komoly Influenzajárvány

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!