56 ezren veszítették el az állásukat márciusban

Mintegy 56 ezren veszítették el az állásukat márciusban, közülük 54 ezren „gazdaságilag inaktívvá”, 2 ezren pedig munkanélkülivé váltak – közölte legfrissebb kimutatásában a Központi Statisztikai Hivatal.

Mint írták, a január-márciusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 173 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Megjegyzik, a koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot még csak részben érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban kevésbé markánsan jelennek meg.

A KSH rámutatott:

  • a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája 11,4 százalék volt, a munkanélküliek több mint egyötöde ebből a korcsoportból került ki;
  • a 25-54 éves legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 3,4 százalék, az 55-74 éveseké 2,2 százalék volt;
  • a munkanélküliség átlagos időtartama 10,4 hónap volt, a munkanélküliek 29,8 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

A friss összegzés arra is kitért, hogy a január-márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 466 ezer volt, 0,7 százalékkal, 31 ezerrel kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Ezen belül a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal csökkent. Márciusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 442 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 56 ezerrel kevesebb, míg a 15-64 évesek foglalkoztatási aránya ugyanezen időszak alatt 0,9 százalékponttal, 69,2 százalékra csökkent.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók és a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma egyaránt 16 ezerrel csökkent a tavalyi első negyedévhez képest, a külföldi telephelyen dolgozóké lényegében nem változott.

Kapcsolódó hírek