Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Amerikában meghaladta az 50 ezret a járványban elhunytak száma

Közben a szakembereknek Trump ostobaságaival is meg kell küzdeniük.

Az Egyesült Államokban meghaladta az 50 ezret a járvány halálos áldozatainak száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteki adatai szerint. Az intézmény 870 ezernél is több diagnosztizált fertőzöttről számolt be, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben pedig 50 066 beteg halt meg.

Andrew Cuomo, a járvány által különösen erősen sújtott New York állam kormányzója pénteki sajtóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túl korán újraindítani a tagállamok gazdaságát, mert ennek – ahogyan fogalmazott – „pusztító következményei” lehetnek. A kormányzó bejelentette, hogy az általa irányított államban csütörtökön 422 ember halt meg a Covid-19 betegségben. „Ez elképzelhetetlenül nagy szám, de mégis, a halottak száma szintén csökkenőben van, igaz, ez a csökkenés is nagyon elkeserítő hír” – fogalmazott. Megerősítette, hogy az államban a járványgörbe már tartósan lefelé mutat.

A déli Georgiában és Tennessee államban is az élet újraindítására készülnek. Georgiában péntektől fokozatosan nyitnak meg az üzletek, Tennessee-ben hétfőtől az éttermek és áruházak lesznek nyitva. A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben és 40 tagállamban ugyanakkor azt javasolják, hogy az idei tanévben már ne folytatódjék a tanítás az iskolákban.

Trump megszakértette

Közben az Egyesült Államokban heves szócsata bontakozott ki Donald Trump egyik csütörtök esti okoskodása miatt. Az elnök a szokásos napi sajtókonferencián ugyanis arról magyarázott, hogy a fertőtlenítőszerek nyomán a vírusok „egy perc alatt eltűnnek, és kell lennie egy módnak, amivel élhetünk”:

felvetette, hogy például meg kellene próbálni fertőtlenítővel beinjekciózni a betegeket,

majd arról magyarázott, hogy – ahogyan fogalmazott – „infrafénnyel vagy nagyon erős fénynyalábbal” lehetne kezelni a Covid-19-eseket.

Az egészségügyi szakemberek természetesen azonnal kiborultak az ütődött ötletektől, és két nagy, fertőtlenítőket gyártó cég is közleményben tudatta, hogy ezek a szerek veszélyes anyagok, és nem szabad, hogy az emberi szervezetbe jussanak, nehogy bárki kipróbálja.