Müller Cecília: „még nem vagyunk a járvány végén, emelkedő tendenciát tapasztalunk”

A kijárási korlátozás jövő szombatig biztosan érvényben marad.

2284-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ez 121 fős emelkedést jelent – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az aktuális járványügyi számokat az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

„Még nem vagyunk a járvány végén, emelkedő tendenciát tapasztalunk”

– magyarázta, miután napok óta a csapból is az folyik, hogy május 3-ára várják a járvány tetőzését.

Elmondta, az elhunytak száma 239 főre emelkedett, örvendetes viszont, hogy 390-en felgyógyultak a betegségből, jelenleg 850-en vannak kórházban, ebből 61-en lélegeztetőgépen. Müller kitért arra is, hogy folytatódik az idősotthonok ellenőrzése, fertőtlenítése.

Óriási mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti igény – állapította meg a szintén nyilvánvalót. Ezt az igényt kezelni kellett, sok ipari szereplő átállt fertőtlenítőszerek számára: az Nemzeti Népegészségügyi Központ 70 ideiglenes engedélyt adott ki. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy ha nincs a címkén az országos tisztifőorvos által kiadott engedélyszám, akkor azt a szert fenntartással használjuk.

A járványban olyan szert kell választani, ami vírusölő, virucid

– hangsúlyozta a tisztifőorvos, megjegyezve, felületfertőtlenítésre tökéletes a hipó, a fertőtlenítőszerek használata során viszont figyelni kell a koncentrációra, valamint a túladagolás elkerülésére.

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes arról beszélt, hogy az elkövetkezendő két hétvégén is saját hatáskörben szigoríthatnak a kijárási korlátozáson a polgármesterek (a kijárási korlátozás május 3. éjfélig érvényben marad). Szólt arról is, hogy jelenleg 10 942 hatósági házi karantén van, de csökkenő tendencia figyelhető meg.

Újságírói kérdésre elhangzott még:

  • nem igaz, hogy raktárokban „porosodnának” Kínából érkezett védőfelszerelések, azokat folyamatosan viszik az egészségügyi és szociális intézményekbe, ahol hetente százezres nagyságrendben fogynak;
  • az autoimmun betegséggel rendelkezők is a rizikócsoportba tartoznak;
  • a mosható textilmaszkot legalább 60 fokon érdemes mosni;
  • anyák napjára nyugodtan adjunk virágot a szeretteinket, nem kell attól tartani, hogy a vírus megtapad a leveleken, szirmokon.

Kapcsolódó hírek