Egy egri idősotthonba is bejutott a koronavírus

Czibere Zsolt plébániai kormányzó megáldja a vegyszeres fertőtlenítést végző szakembereket és eszközeiket az egri Gárdonyi Géza téren a koronavírus-járvány idején, 2020. április 2-án.
Czibere Zsolt plébániai kormányzó megáldja a vegyszeres fertőtlenítést végző szakembereket és eszközeiket az egri Gárdonyi Géza téren a koronavírus-járvány idején, 2020. április 2-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Négy embernek lett pozitív a koronavírus-gyorstesztje az egri önkormányzat által fenntartott Idősek Berva-völgyi Otthonában – jelentette be hétfőn a Facebookon Mirkóczki Ádám, a város jobbikos polgármestere.

Mint mondta, Eger hatezer tesztet rendelt, ebből az első százat szombaton adták át az idősotthon részére, hogy leteszteljék a mintegy ötven lakót és a harminc dolgozót.

Ekkora lett három ellátott és egy dolgozó tesztje pozitív.

Közülük három esetben azt látták, hogy az érintettek tünetmentesen áteshettek a betegségen, egy esetben pedig jelenleg is fertőző személyről van szó. Izolációjuk azonnal megtörtént, az ellátottak az intézményben, jól elkülönítve tartózkodnak, a dolgozó pedig otthoni karanténban van – mondta Mirkóczki.

A polgármester beszámolt arról is, mind a négy pozitív tesztet produkáló személy esetén még hétfőn elvégzik a PCR-tesztet, mely 24 órán belül 100 százalékosan kimutatja, hogy fertőzőek-e az érintettek, vagy már túljutottak a víruson. Hozzátette, ha rajta múlna, Eger minden lakosát teszteltetné, de erre nincs kapacitás.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatón Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, 19 idősotthonban mutatták ki a koronavírust, fel is sorolta a településeket, melyek között Eger nem szerepelt.

Kapcsolódó hírek