Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Virológus: május végére lecsenghet a járvány

Működőképes vakcina a vírus ellen azonban csak 12-18 hónapon belül várható.

Május végére le fog csengeni a koronavírus-járvány, de elindulhat egy második hullám – vélekedett Jankovics István virológus, mikrobiológus, a WHO hazai influenzalaboratóriumának egykori vezető főorvosa.

A szakember az ATV-nek arról is beszélt, 12-18 hónapon belül lehet működőképes vakcina a vírus ellen, ami első hallásra távolinak tűnik, de azt tudni kell, hogy egy-egy ellenszer kifejlesztéséhez átlagban egy évtizedre vagy többre van szükség. A WHO programjában, melynek célja a hatékony oltóanyag kifejlesztése, 70 ország vesz részt, vakcinafejlesztésnél azonban 93 százalékos a bukási arány.

A szakember szerint jelenleg még folynak az immunológiai vizsgálatok, melyek arra keresik a választ, hogy milyen értékeket kell elérni a védettségi szintben.

„Ha átesünk a betegségen, ellenanyagot termel a szervezetünk, ami megvéd egy következő fertőzéssel szemben. Legalább ezt a szintet el kell érnie a vakcinának”

– mondta a virológus.

Jankovics István kitért a tesztekre is. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: két alapteszt van, az egyik magát a vírust, a másik pedig a vírust követő ellenanyagot mutatja meg. Magyarországon az utóbbit használják.

A gyorstesztek kapcsán a szakember kifejtette, nem tudja megállapítani, hogy jók-e, de szkeptikus azt illetően, hogy néhány csepp vérből ki lehet-e egyáltalán mutatni a kórokozót.