Századvég: a magyarok zöme örül az ingyenes parkolásnak

Ki gondolta volna!

A visszapillantó tükörre akasztott védőmaszkok egy parkoló autóban Budapest belvárosában 2020. március 18-án.
A visszapillantó tükörre akasztott védőmaszkok egy parkoló autóban Budapest belvárosában 2020. március 18-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A magyarok háromnegyede egyetért a díjmentes parkolás bevezetésével – állapította meg nem kevés bravúrral a kormányközeli Századvég Alapítvány pénteken.

Emlékezetes, Orbán Viktor múlt vasárnap úgy határozott, hogy hétfőtől mindenhol ingyenes a közterületi parkolás, azért, hogy tehermentesítsék a közlekedést a járványos időben. A Századvég gyorsan meg is szondázta az embereket, hogy mit gondolnak az intézkedésről. Megállapították, hogy a magyarok többsége egyetért az intézkedéssel:

a megkérdezettek több mint háromnegyede (77 százaléka) indokoltnak tartja a díjmentes parkolás bevezetését az egyes települések közterületein, ezzel szemben a 19 százalékuk ellenzi ezt a lépést.

A közvélemény-kutatás szerint nincs jelentős eltérés az intézkedés megítélésében a fővárosi és a vidéki válaszadók között: a budapestiek több mint kétharmada (68 százaléka) és a vidéki megkérdezettek 79 százaléka egyetért az ingyenes közterületi parkolás bevezetésével, míg 27, illetve 17 százalékuk nem tartja indokoltnak a rendelkezést.

A Századvég megjegyezte azt is, hogy „a szóban forgó intézkedés magas társadalmi támogatottsága elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy jelentősen nem emelkedett a forgalom a parkolás ingyenessé tételével, amit a főváros vonatkozásában a Budapest Közút adatai is alátámasztanak”.

Kapcsolódó hírek